måndag 30 juli 2012

Bästa brieostpajen


recept från boken Amerikas bästa pajer av Weiland):

Pajdeg:
3 dl mjöl
½ krm salt
115 g smör
1 ½ msk kall pressad citron
4-6 msk isvatten
Hacka samman mjöl, salt o smör till smulig massa. Sätt till citronsaft o vatten och forma till en boll. Platta ut till tjock kaka o svep in i plastfolie. Låt degen vila i kylskåp 4 tim el över natt.

Fyllning:
2 finstrimlade purjolökar
1 msk smör
1 msk olivolja
1-2 krossade vitlöksklyftor
3 stora, mogna tomater
1 rågad dl basilikablad grovhackade
3 ägg
3 ½ dl mellangrädde
salt o vitpeppar efter smak
100-125 g brieost i ½ cm stora kuber
3/4 dl riven ost
1 tomat
2 msk riven parmesanost
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen och lägg i pajform, nagga degen . (Lägg gärna folie längs kanterna så de inte hasar ner).
Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca.10 min. el till skalet fått fin färg.Sänk värmen till 175 grader.
Fräs purjolöken, vitlöken, i smör o olja o tillsätt tomaterna. Höj värmen och låt puttra till vätskan kokat in. Lägg i basilikabladen och ta kastrullen från värmen . Låt svalna.
Vispa upp äggen, sätt till grädde, salt o peppar.
Bred ut den rivna osten på pajskalet, lägg på tomat o basilikaröran. Sprid ut brieosten över och häll sedan över äggstanningen.
Lägg tomaterna vackert lver och strö sist över parmesanosten.
Grädda 45 min - låt svalna 10-15 innan servering.
Servera gärna med parmaskinka o en sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar